Jadłospis 2017/2018

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
Dla dzieci z alergią  pokarmową podawane są odpowiednie zamienniki zgodnie z zaleconą dietą.
W każdej grupie przedszkolnej dzieci mają dostęp przez cały dzień do wody mineralnej.
Wykaz alergenów:
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica)
2. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
5. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
6. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
8. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
9. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, kminek, cukier waniliowy, cynamon
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
________________________________________________________________

 

Jadłospis

 

28.05.2018r. do 08.06.2018r.

Poniedziałek

28.05.2018r.

ŚNIADANIE:Kiełbaski drobiowe na gorąco z musztardą (9), chleb cebulowy z masłem (1,6), pomidorki koktajlowe, herbata malinowa.

DESER: Owoce mieszane w plasterkach: banan, gruszka.

OBIAD: Zupa zalewajka ze śmietaną (6), makaron z serem (2,6) i masłem, kompot.

PODWIECZOREK: Chleb orkiszowy (1) z kiełbasą krakowską (9), rzodkiewką, herbata z cytryną.

Wtorek

29.05.2018r.

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z kaszą manną, chałka  z masłem (1,6).

DESER: Serek Danio (6)

OBIAD: Zupa ryżowa, gulasz wieprzowy z kaszą (6,1), ogórek kiszony, kompot.

PODWIECZOREK: Jagodzianka,  herbata malinowa.

Środa

30.05.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb orkiszowy z masłem (1,6), polędwica drobiowa, herbata z cytryną.
DESER:Sok multiwitamina.

OBIAD: Zupa ogórkowa (6) z ryżem, makaron spaghetti (2) z sosem bolońskim, kompot.
PODWIECZOREK: Mus owocowy Kubuś.

Czwartek

31.05.2018r.

BOŻE CIAŁO
Piątek

01.06.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb słonecznikowy z masłem (1,6), żółtym serem (6), pomidorem i szczypiorkiem, herbata z cytryną i miodem.

DESER: Banan.

OBIAD: Zupa brokułowa (6), ryż z koktajlem malinowym (6), kompot.

PODWIECZOREK: Deser Bakuś (6)

Poniedziałek

04.06.2018r.

Obchody Dnia Dziecka

ŚNIADANIE: Chleb orkiszowy z masłem (1,6), szynka, kabanoski drobiowe(9) Gryzole, warzywa do wyboru: pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata malinowa.

DESER: Sok jabłkowy, niespodzianka.

OBIAD: Zupa grysikowa, kotlet drobiowy (2), frytki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot.

PODWIECZOREK: Deser Monte (6).

Wtorek

05.06.2018r.

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z płatkami owsianymi, baton pszenny z masłem (1,6) i dżemem.

DESER: Truskawki.

OBIAD: Zupa ziemniaczana, łazanki (1,2) z mięsem i kapustą, kompot.

PODWIECZOREK: Galaretka wiśniowa z pianką.

Środa

06.06.2018r.

ŚNIADANIE: Baton pszenny z masłem(1,6),twarożek waniliowy(6),kakao (6)

DESER: Sok świeżo tłoczony  jabłkowo – malinowy.

OBIAD: Rosół z lanym makaronem (2,8), gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (6), ziemniaki, kompot.

PODWIECZOREK: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem żółtym(6), ketchup, herbata owocowa.

Czwartek

07.06.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb z masłem (1,6), szynka z indyka, sałata zielona, papryka czerwona, herbata z cytryną.

DESER: Deser jogurtowy malinowo – jagodowy (6).

OBIAD:Zupa jaglana z warzywami, kotlet mielony (2), ziemniaki, mizeria (6), kompot.
PODWIECZOREK: Chleb z masłem (6) szynką i pomidorem, herbata z cytryną.

Piątek

08.06.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb orkiszowy z masłem (1,6) ser biały(6) z ogórkiem, herbata malinowa.

DESER: Mleko czekoladowe (6).
OBIAD: Żurek (6), halibut panierowany (2), młode ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot.

PODWIECZOREK: Serek Danon brzoskwiniowy (6).

14.05.2018r. do 25.05.2018r.

Poniedziałek

14.05.2018r.

ŚNIADANIE: Kiełbaski drobiowe na gorąco z keczupem, chleb (1) z masłem (6), herbata z cytryną i miodem.

DESER: Sok Kubuś.

OBIAD: Barszcz biały (6), placki ziemniaczane (2), kompot.

PODWIECZOREK: Pieczywo ciemne (1) z masłem (6) z szynką drobiową i sałatą, bawarka (6).

Wtorek

15.05.2018r.

ŚNIADANIE: Kanapki własnej kompozycji: chleb graham (1) z masłem(6), polędwica drobiowa, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata malinowa.

DESER: Jogurt naturalny (6) z musem jagodowym.

OBIAD: Zupa z fasolki szparagowej (6), strogonow, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot.

PODWIECZOREK: Gofry(2) własnego wypieku z dżemem, sok jabłkowy.

Środa

16.05.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb (1) z masłem (6), polędwicą drobiową, papryką, herbata z cytryną.

DESER: Truskawki.
OBIAD: Rosół z lanym ciastem (2,8), kurczak duszony, sos, sałatka z białej kapusty, ziemniaki, kompot.

PODWIECZOREK: Zapiekanki z serem i keczupem (6), herbata malinowa.

Czwartek

17.05.2018r.

ŚNIADANIE:Zupa mleczna (6) z ryżem, chałka (1) z masłem (6).

DESER: Sok jabłkowo – malinowy.

OBIAD: Zupa szpinakowa z ziemniakami (6), leczo z parówki (9) i papryki, ziemniaki, surówka z pora, jabłka i marchewki, kompot

PODWIECZOREK: Pieczywo razowe (1) z jajkiem (2) i ogórkiem zielonym,  herbata z cytryną.

Piątek

18.05.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb ziarnisty (1)  z masłem (6) i pastą z łososia (3), herbata z dzikiej róży.

DESER: Koktajl bananowy (6).

OBIAD: Zupa krem z cukinii z grzankami (6,1), halibut panierowany (3,2), ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot.

PODWIECZOREK: Kisiel morelowy ze słomką ptysiową.

Poniedziałek

21.05.2018r.

ŚNIADANIE: Parówki z szynki (9) z musztardą, chleb orkiszowy (1) z masłem (6), herbata malinowo-cytrynowa.

DESER: Sok jabłkowy.

OBIAD: Zupa jarzynowa, naleśniki (1,2) z dżemem bez cukru, kompot.

PODWIECZOREK: Chleb dyniowy (1) z pasztetem i ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem (6).

Wtorek

22.05.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb ziarnisty (1) z masłem (6) i pastą kiełbasianą (9), ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną.

DESER: Banan.

OBIAD: Grochówka z kiełbasą (9), pulpety (2) w sosie pomidorowym (6), ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego i jabłka, kompot.

PODWIECZOREK: Chleb cebulowy (1) z sałatką śledziową (3), herbata.

Środa

23.05.2018r.

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z płatkami kukurydzianymi, bułka maślana (1) z masłem (6).
DESER: Owoce w plasterkach: gruszka, banan, melon. OBIAD: Rosół z lanym ciastem (2,8), ziemniaki, bitki z polędwicy wieprzowej, sos (6), kapusta czerwona, kompot.
PODWIECZOREK: Chleb słonecznikowy (1) z masłem, szynką i pomidorem, herbata z miodem i cytryną.
Czwartek

24.05.2018r.

ŚNIADANIE: Baton ziarnisty (1) z pastą z edamską (2,6), herbata malinowa.

DESER: Sok jabłkowy 100%.

OBIAD: Zupa z kaszy jaglanej z warzywami (8), spaghetti (2) z mięsem, kompot.
PODWIECZOREK: Kasza manna (6) z musem truskawkowym.

Piątek

25.05.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb orkiszowy (1) z pastą twarogową z malinami (6), herbata z miodem i cytryną.

DESER: Sok multiwitamina.

OBIAD: Barszcz ukraiński (6), kotlet rybny mielony (3), kapusta kiszona zasmażana, ziemniaki, kompot.

PODWIECZOREK: Bakuś shake do picia (6)

 

30.04.2018r. do 11.05.2018r.

Poniedziałek

30.04.2018r.

ŚNIADANIE: Parówki z szynki (9) z musztardą, chleb orkiszowy (1) z masłem (6), herbata malinowo-cytrynowa.

DESER: Sok Bobofrut.

OBIAD: Zupa ziemniaczana (8), ryż z koktajlem truskawkowym (6), kompot.

PODWIECZOREK: Kanapki (1) z serem i szynką, kawa Inka z mlekiem (6).

Wtorek

01.05.2018r

Święto Pracy
Środa

02.05.2018r

ŚNIADANIE: Chleb z masłem (1,6), szynką z indyka, herbata malinowo – cytrynowa.

DESER: Jogurt naturalny(6) z musem malinowym.
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (1), gulasz z indyka z kaszą, surówka z marchewki, pora i jabłka, kompot.

PODWIECZOREK: Bakuś serek (6).

Czwartek

03.05.2018r

Konstytucja 3 Maja
Piątek

04.05.2018r

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne (1) z masłem (6) i żółtym serem (6), herbata z cytryną i miodem.

DESER: Sok jabłkowy.

OBIAD: Zupa z czerwonej soczewicy, makaron świderki z serem (2,6),  kompot.

PODWIECZOREK: Mus owocowy Kubuś.

Poniedziałek

07.05.2018r

ŚNIADANIE: Kiełbaski drobiowe na gorąco z musztardą (9), chleb cebulowy z masłem (1,6), pomidorki koktajlowe, herbata malinowa.

DESER: Banan.

OBIAD: Zupa ogórkowa (6), łazanki (1) z mięsem i kapustą,kompot.

PODWIECZOREK: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem żółtym(6), ketchup, herbata owocowa.

Wtorek

08.05.2018r

ŚNIADANIE: Baton pszenny (1) z masłem (6), serkiem homogenizowanym (6) i truskawką, kawa z mlekiem.

DESER: Gruszka w plasterkach.

OBIAD: Rosół z lanym ciastem (2), gołąbki w sosie pomidorowym (6), ziemniaki, kompot.
PODWIECZOREK:
Chleb orkiszowy (1) z kiełbasą krakowską (9), rzodkiewką, herbata z cytryną.

Środa

09.05.2018r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z płatkami owsianymi, rogal z masłem (1,6).
DESER: Sok kaktus.OBIAD: Zupa jaglana z warzywami, kotlet mielony (2), buraczki, ziemniaki, kompot.
PODWIECZOREK:
Chleb słonecznikowy (1) z masłem(6) i pastą jajeczną (2) ze szczypiorkiem, herbata owocowa.
Czwartek

10.05.2018r

ŚNIADANIE: Szwedzki stół: chleb dyniowy(1) z masłem(6) i szynką, do wyboru: jajka, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek zielony, pomidor, herbata z cytryną

DESER: Jabłko w plasterkach.

OBIAD: Zupa jarzynowa, bogracz z kluseczkami, kompot owocowy
PODWIECZOREK:
Koktajl jagodowo – bananowy, biszkopty.

Piątek

11.05.2018r

ŚNIADANIE: Chleb cebulowy (1) z pastą z tuńczyka (2,3),herbata z cytryną.

DESER: Sok multiwitamina.

OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami (6), kotlet rybny mielony (3), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot.

PODWIECZOREK: Jogurt Bakuś bio (6).

 

22.01.2018r. do 02.02.2018r.

 
Poniedziałek

22.01.2018r

ŚNIADANIE: Kiełbaski drobiowe (9) na gorąco, keczup, pomidor koktajlowy, chleb mieszany z masłem (1,6), herbata z cytryną i miodem.

DESER: Sok Witaminka.

OBIAD:Zupa jarzynowa, kluski na parze (1,2),koktajl truskawkowy (6), kompot.

PODWIECZOREK: Chleb orkiszowy z masłem (1,6) ser biały(6) z ogórkiem, herbata malinowa.

Wtorek

23.01.2018r

ŚNIADANIE: Szwedzki stół: szynka (9), papryka, rzodkiewka, ser żółty (6), chleb ziarnisty (1) z masłem (6), herbata z cytryną.

DESER: Owoce w plasterkach: kiwi, melon.

OBIAD: Rosół z makaronem (2,8), strogonow (6),ryż, kompot.
PODWIECZOREK: Deser „Chmurka” (6).

Środa

24.01.2018r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z kaszą manną, chałka  z masłem (1,6).

DESER: Sok Marwit jabłkowy.

OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (1,2), udziec z kurczaka pieczony, sos (6), ziemniaki, kapusta czerwona,kompot.

PODWIECZOREK: Mus owocowy Kubuś.

Czwartek

25.01.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb graham z masłem (1,6), polędwica drobiowa,pomidor, ser żółty (6),herbata z cytryną.
DESER: Sok świeżo tłoczony  jabłkowo – malinowy

OBIAD: Zupa fasolowa (6), pierogi  z mięsem i kapustą (1,2),kompot.

PODWIECZOREK: Chleb (1) z pasztetem, ogórek kiszony, herbata leśna.

Piątek

26.11.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb cebulowy (1) z pastą z makreli (3), herbata z cytryną.

DESER: Deser jogurtowy (6) z musem truskawkowym i jagodowym.
OBIAD: Żurek (6),halibut panierowany (2), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot.

PODWIECZOREK: Bakuś shake do picia (6).

Poniedziałek

29.01.2018r.

ŚNIADANIE: Kiełbaski orawskie na gorąco (9) z musztardą, chleb (1) z masłem (6), herbata z cytryną.

DESER: Sok multiwitamina.

OBIAD: Zupa marchewkowa (6), racuchy (1,2,6) z jabłkami, kompot.

PODWIECZOREK: Budyń śmietankowy (6) z rurkami waflowymi.

Wtorek

30.01.2018r.

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z płatkami owsianymi,rogal (1) z masłem (6) i dżemem.

DESER: Deser Monte (6)

OBIAD: Zupa jarzynowa (6), gulasz wieprzowy z kaszą, surówka z marchewki, pora i jabłka, kompot.
PODWIECZOREK: Kisiel wiśniowy, ciastko zbożowe.

Środa

31.01.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb dyniowy z masłem (1,6), polędwicą cygańską (9), żółtym serem i zieloną sałatą, herbata z miodem i cytryną.

DESER: Sok jabłkowy.

OBIAD: Rosół z lanym ciastem (2,8), kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki, kompot.

PODWIECZOREK: Aktimel.

Czwartek

01.02.2018r.

ŚNIADANIE: Baton pszenny z masłem (1,6),twarożek waniliowy (6),herbata
DESER: Mandarynka.

OBIAD: Zupa ogórkowa (6), łazanki (1) z mięsem i kapustą, kompot.

PODWIECZOREK: Tosty (1) z szynką, herbata z cytryną.

Piątek

02.02.2018r.

ŚNIADANIE:Chleb mieszany (1) z sałatką śledziową (2,3), herbata malinowa.

DESER: Banan.
OBIAD: Zupa ziemniaczana (8),ryż z koktajlem truskawkowym (6), kompot.

PODWIECZOREK: Serek Danio brzoskwiniowy (6).

 

08.01.2018r. do 19.01.2018r.

Poniedziałek

08.01.2018r

ŚNIADANIE: Chleb orkiszowy z masłem (1,6), parówka z szynki na gorąco, herbata z miodem i cytryną.

DESER: Jabłka w plasterkach.

OBIAD: Zupa jarzynowa, ryż z koktajlem truskawkowym (6), kompot.

PODWIECZOREK: Chleb słonecznikowy z masłem (1,6) z szynką i ogórkiem zielonym, herbata owocowa.

Wtorek

09.01.2018r

ŚNIADANIE: Chleb z masłem (1,6), szynka z indyka, sałata zielona, papryka czerwona, herbata zimowa.

DESER: Jogurt naturalny(6) z musem malinowym.

OBIAD: Zupa ziemniaczana,  pieczeń wieprzowa w sosie własnym sałatka z buraczków, kasza gryczana, kompot.
PODWIECZOREK:
Galaretka kryształki z bitą śmietaną (6)

Środa

10.01.2018r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (6) z płatkami kukurydzianymi, graham z masłem (1,6) i dżemem.
DESER:
Sok Kubuś. OBIAD: Krupnik (6), pieczeń rzymska, ziemniaki, sos (6), surówka z kapusty pekińskiej, kompot. PODWIECZOREK: Chleb słonecznikowy (1) z masłem i pastą jajeczną (2) ze szczypiorkiem, herbata owocowa.
Czwartek

11.01.2018r.

ŚNIADANIE: Szwedzki stół: szynka drobiowa, ser żółty (6), rzodkiewka, ogórek zielony, chleb z masłem (1,6), herbata zimowa.

DESER: Sok Marwit jabłkowy.

OBIAD: Zupa ryżowa (1,2) (6), bogracz (6), kluski, kompot.
PODWIECZOREK:
Zapiekanki z serem i keczupem (6), herbata malinowa.

Piątek

12.11.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb ziarnisty (1) z masłem i pastą z wędzonej makreli (3), herbata z miodem i cytryną.

DESER: Sok pomarańczowy.

OBIAD: Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną (6,1), kotlet z jajka (1,2), ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot.

PODWIECZOREK: Mleko czekoladowe (6).

Poniedziałek

15.01.2018r.

ŚNIADANIE: Baton orkiszowy z masłem (1,6), kiełbasą krakowską (9) i pomidorem, bawarka (6).

DESER: Jogurt naturalny (6) z musem jagodowym.

OBIAD: Zupa zalewajka ze śmietaną (6), makaron z serem (2,6) i masłem, kompot.

PODWIECZOREK: Graham (1) z polędwicą drobiową (9) i sałatą, herbata z cytryną.

Wtorek

16.01.2018r.

ŚNIADANIE: Zupa mleczna  z musli (6), chałka  z masłem (1,6).

DESER: Mandarynka.

OBIAD: Zupa ogórkowa (6), spaghetti (2) z mięsem, kompot.
PODWIECZOREK:
Kisiel cytrynowy, ciastko zbożowe (1)

Środa

17.01.2018r.

Bal karnawalowy

ŚNIADANIE: Kiełbaski dziecięce na gorąco z musztardą (9), chleb orkiszowy z masłem (1,6), pomidorki koktajlowe, herbata malinowa.

DESER: Sok jabłkowy 100%.

OBIAD: Rosół z makaronem(2), gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (6), ziemniaki, kompot.

PODWIECZOREK:Mufinki (2) własnego wypieku, kakao (6).

Czwartek

18.01.2018r.

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne z masłem (1,6), jajkiem (2), pomidorem, herbata zimowa.
DESER: Aktimel (6)

OBIAD: Barszcz biały (6), kolorowy kociołek (pierś  z kurczaka duszona w warzywach), ryż na sypko, kompot.

PODWIECZOREK: Chleb słonecznikowy (1) z masłem, szynką i ogórkiem zielonym, bawarka (6).

Piątek

19.01.2018r.

ŚNIADANIE: Chleb cebulowy (1) z sałatką śledziową (3), herbata zimowa.

DESER: Sok multiwitamina.
OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem (6), naleśniki (1,2) z dżemem bez cukru, kompot.

PODWIECZOREK: Serek Danio waniliowy (6).