W miesiącu październiku omawiając tematykę „Jesień w sadzie i w ogrodzie” dzieci z grupy 4,5 latków poznały owoce i warzywa jesieni. W tym czasie miały możliwość poznania naturalnych smaków owoców i warzyw oraz sposoby ich wykorzystania i przetwarzania.
Dzieci wraz z panią Jadzią wykonywały sałatkę owocową którą natychmiast po wykonaniu degustowały. Natomiast z panią Alą wykonały kompoty z gruszek, śliwek i jabłek. Po pasteryzacji kompoty te zostały umieszczone w kąciku przyrody i zostaną otwarte dopiero podczas zimy.
W ubiegłym tygodniu mama Zosi K. dostarczyła do naszej grupy kosz jabłek. Wykorzystaliśmy je do wykonania soku jabłkowego a także połączyliśmy jabłka z marchewką dzięki czemu powstał sok jabłkowo – marchewkowy. Dzieci piły sok bez cukru lub z niewielkim jego dodatkiem.
Trzeba przyznać, że dzieci na co dzień nie lubią owoców i warzyw . Podczas zajęć potrafiły przełamać swą niechęć i degustowały wykonane przez siebie przetwory.
Aleksandra Szymanowska